top of page

eTwinning: Λίμνη Αγιάς - Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τη λίμνη μας!

Όλο αυτό το διάστημα μιλήσαμε, ψάξαμε, προβληματιστήκαμε,

ασχοληθήκαμε και βρήκαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο

για τις λίμνες και γενικότερα τους υδροβιότοπους, ειδικότερα

βέβαια για τη δική μας λίμνη, την λίμνη της Αγιάς. Ήρθε λοιπόν

η στιγμή να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας επίσκεψη και

να την γνωρίσουμε από κοντά. Σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου

τα παιδιά συμμετείχαν σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα αποτελούμενο από διάφορες δραστηριότητες που σκοπό είχαν να τα βοηθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τη λίμνη και τους κατοίκους της και να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά την προστασία της.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Φώτη, την κ.Κωνσταντίνα, την κ. Αντριάνα και την κ. Ελένη για την καταπληκτική οργάνωση του προγράμματος, την ξενάγηση και την φιλοξενία, κυριολεκτικά τους λατρέψαμε!

Λίγα λόγια για τη λίμνη

πηγή: http://www.cretanbeaches.com

Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, 9 χλμ δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί νότια με την κοιλάδα του Φασά. Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η λίμνη δέχεται νερό από υπόγειες πηγές και από τον ποταμό Ξεκωλωμένο. Η λίμνη ήταν βάλτος πριν η ΔΕΗ την μετατρέψει σε τεχνητή, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν λειτουργεί, αλλά ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τις παλιές εγκαταστάσεις του. Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη, αλλά και πολύ σημαντικά είδης πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά, και μη, πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, τα αρδευτικά έργα της περιοχής έχουν μειώσει το μέγεθος της λίμνης, η οποία έχει γίνει βάλτος σε πολλά σημεία. Επίσης, σοβαρή θεωρείται η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ένας ανεγκέφαλος ντόπιος, όταν απελευθέρωσε αμερικανικούς βουβαλοβάτραχους στην λίμνη πριν από χρόνια. Οι βάτραχοι πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα, αφανίζοντας τον ενδημικό βάτραχο της Κρήτης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του λατινοαμερικάνικου ζιζανίου Papsalum distichum που έχει καλύψει τη λίμνη, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της αλλοίωσης της βιοποικιλότητας της λίμνης. Προσπάθειες γίνονται ώστε να μην εξαπλωθούν αυτά τα ξενόφερτα είδη σε άλλους υδροβιότοπους της Κρήτης.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο της επίσκεψης μας.

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page