top of page

Actionaid: Εμπρός για τον πλανήτη 2030!

Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικοί αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικοί πολίτες σε αυτό το σχέδιο; Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030. Το σχέδιο για να πετύχει πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας!

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αφιερώσαμε ολόκληρο τον Μάρτιο στην εκστρατεία της Action Aid και επιλέξαμε την τελευταία εβδομάδα για να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας, τις οποίες συνδυάσαμε

με το eTwinning πρόγραμμα μας ‘’ Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά’’. Με αφόρμηση το θέμα της λειψυδρίας για την οποία μάθαμε στα πλαίσια του έργου, διαλέξαμε να ασχοληθούμε με τον Στόχο 6: καθαρό νερό και αποχέτευση, ώστε να υπάρξει μια σύνδεση με τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών αλλά και επέκταση αυτών.

Χρησιμοιποιώντας μια υδρόγειο σφαίρα, φωτογραφίες της actionaid «πλανητης 2018» και το βίντεο the Zambia project, προσεγγίστηκε το πρόβλημα της έλλειψης νερού σε φτωχές χώρες του πλανήτη και συγκεκριμένα στη Ζάμπια της Αφρικής όπου τα παιδιά βιώνουν το πρόβλημα και αναγκάζονται να καβαλάνε νερό για το σπίτι τους περπατώντας πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, αδυνατώντας έτσι να παρακολουθήσουν το σχολείο.

Στη σφαίρα εντοπίσαμε την Ελλάδα αλλά και τη Ζάμπια, βάλαμε πλαστελίνη στα σημεία αυτά και σε επόμενη φάση είδαμε τις φωτογραφίες της actionaid «πλανητης 2018» και προβληματιστήκαμε πάνω σ αυτές. Τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν και άρχισαν να εκφράζουν απορίες, να προσπαθούν να απαντήσουν και να εκφραστούν πάνω σε όσα βλέπουν οπότε τις ιδέες τους τις καταγράψαμε σε μορφή ιδεοθύελλας.

Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε το βίντεο, το σχολιάσαμε και πήραμε τις απαντήσεις που χρειαζόμασταν. Στο τέλος του βίντεο δίνεται η λύση στην έλλειψη καθαρού νερού της Ζάμπια , αφού ανοίξανε μια γεώτρηση.

Σε επόμενο στάδιο, αναρτήσαμε την αφίσα με τους 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξηγήσαμε στα παιδιά τον σκοπό της εκστρατείας της actionaid και το περιεχόμενο των 17 αυτών στόχων. Επιλέξαμε στόχο και καταστρώνουμε σχέδιο δράσης ως προς αυτόν. Ο καρπός της φετινής μας συμμετοχής στην Εβδομάδα Δράσης 2018 είναι μια δράση, μια ιδέα, μια έμπνευση που αποτυπώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς σε ένα fanzine. Πώς άραγε μπορούμε να διασφαλίσουμε την διαθεσιμότητα και την βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους; Μπορούμε να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα δημιουργώντας ένα φανζιν ώστε να προβληματιστεί πολύς κόσμος και να βοηθήσει στην επίλυσή του. Παράλληλα, βλέπουμε τα φανζιν-δείγματα ώστε να διαλέξουμε ποιο μας αρέσει πιο πολύ για να φτιάξουμε το δικό μας.

Τέλος, ξεκινάμε να χτίζουμε κομμάτι-κομμάτι το φανζίν, βάζοντας ιδέες , γνώσεις, δημιουργίες, γράφοντας και κάνοντας κολάζ εικόνων εχοντας κατά νου το μήνυμά μας!

Τα fanzine από όλα τα σχολεία συγκεντρώθηκαν από την ActionAid και έτσι δημιουργήθηκε μια μοναδική μαθητική συλλογή Φανζίν με τίτλο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030, η οποία εκτέθηκε στο Victoria Square Project στις 22 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αθήνας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Το Φανζίν του 14ου Νηπιαγωγείου Χανίων

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page