top of page

Στόχος Νο1: Χαρούμενη τάξη!

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο λένε...

Εάν θέλουμε να έχουμε ένα ιδανικό σχολείο, πρέπει σίγουρα να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού πήραμε τον χρόνο μας να γνωριστούμε καλύτερα και να μπούμε στη ρουτίνα της σχολικής μας καθημερινότητας, συμφωνήσαμε από κοινού τους όρους που θα έπρεπε να τηρούμε για να περνάμε όμορφα στο σχολείο!

Σε αυτό μας βοήθησε πολύ ο Γιωργάκης, ή, σύμφωνα με τον δημιουργό του David Shannon, ο David.Πρόκειται για την ιστορία ενός πολύ ζωηρού αγοριού που μαθαίνει ότι όσο αδιαπραγμάτευτη και αν είναι η αγάπη της μαμάς, άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτα είναι και τα όρια που θα τον κρατήσουν ασφαλή και θα τον βοηθήσουν να γίνει υπεύθυνος. Διαβάσαμε το παραμύθι "Όχι, Γιωργάκη!" και, αφού εντοπίσαμε ποιες συμπεριφορές θα μπορούσε να βελτιώσει ο νέος φίλος μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια αφίσα. Φυσικά την αναρτήσαμε σε εμφανές σημείο στην τάξη μας και συμφωνήσαμε να βάζουμε τα δυνατά μας για να τηρούμε κι εμείς αυτούς τους κανόνες που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια χαρούμενη τάξη.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να είναι η τάξη μας χαρούμενη;

Οι πρώτοι στόχοι που θέσαμε μαζί σαν ομάδα!

Ο καιρός περνάει γρήγορα... και η συνύπαρξη με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας αλλά και τις κυρίες μας μην νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση! Άλλωστε, είμαστε 4 και 5 χρονών, το να ακολουθείς τους κανόνες δεν είναι πάντα εύκολο. Μέσα στους πρώτους μήνες της σχολικής μας ζωής, μάθαμε πως όσο κι αν θέλεις να πετύχεις έναν στόχο, πάντα θα βρίσκονται εμπόδια να σε βγάλουν από τον δρόμο σου. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δεχτούμε και να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Αρκεί να μην το βάζουμε ποτέ κάτω!

Ένα υπέροχο βιβλίο μας έδειξε πως πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που μας πνίγουν, που μας ακολουθούν παντού. Όμως μας μίλησε και για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας να τα αντιμετωπίσουμε. Για τις διαστάσεις που τους δίνουμε και εκείνες που οφείλουμε να τους δώσουμε. Το υπέροχο " Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα" του Kobi Yamada!

Στο τέλος του φθινοπώρου ήρθε η ώρα του απολογισμού... τα καταφέραμε; Πετύχαμε τους στόχους μας; Ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και τις δεξιότητες μας στον υπολογιστή μέσω της αυτοαξιολόγησης που κάναμε με τη βοήθεια του λογισμικού Class Dojo. Πρόκειται, στη βάση της, για μια εφαρμογή διαχείρισης της συμπεριφοράς που ενθουσιάζει τα παιδιά λόγω των εντυπωσιακών γραφικών της. Σκοπός της εφαρμογής είναι να επιβραβεύει, κυρίως, τη θετική συμπεριφορά, όπως την ομαδικότητα, τη συμμετοχή, την προσπάθεια, τη βοήθεια στους άλλους και να κρατά τους μαθητές σε εγρήγορση. Εμείς την χρησιμοποιήσαμε στη συγκεκριμένη περίσταση απλά για να δούμε κατά πόσο καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ονομάσαμε την τάξη μας "Η τάξη που όλα τα μπορεί" και το κάθε παιδί απάντησε για τον εαυτό του.

Τέλος, συμπληρώσαμε στην ομάδα και δυο φύλλα εργασίας που αποτελούν την ανατομία του κάθε στόχου και θα τα συμπληρώνουμε στο τέλος κάθε προσπάθειας μας.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δείτε το e-book που φτιάξαμε τα συνεργατικά όλα τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα για τον πρώτο στόχο μας, αυτόν της χαρούμενης τάξης.

Αυτοί είμαστε λοιπόν! Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι και να αντιμετωπίζουμε διάφορα μικροεμπόδια, όμως το σημαντικό είναι ότι θα προσπαθούμε να βάζουμε τα δυνατά μας και να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι .

Άλλωστε, είμαστε η Τάξη που Όλα τα Μπορεί!!!

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page