top of page

TreeHuggers Χανίων: η Μνημιακή Ελιά των Βουβών

Ένας από τους βασικούς άξονες του έργου είναι η "υιοθέτηση" από κάθε σχολείο ενός δέντρου της περιοχής όπου βρίσκεται και η ανάδειξη της ιστορίας του.

Στον δικό μας τόπο έχουμε την ευλογία να βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου το αρχαιότερο καταγεγραμμένο ελαιόδεντρο στον κόσμο, ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι, η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 χρόνων και παραμένει ζωντανό καρποφορώντας μέχρι σήμερα.

Το πρώτο βήμα ήταν να επισκεφτούμε το δέντρο "μας" και να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για αυτό. Εκεί μας υποδέχθηκε η κυρία Κατερίνα, η οποία μας διηγήθηκε την ιστορία του δέντρου, ενός δέντρου που στις φλέβες του ρέει τρανή ιστορία. Όπως και τα πολιτιστικά μνημεία, έτσι και τα φυσικά μνημεία φέρουν τ’ αποτυπώματα της ιστορίας του κάθε τόπου. Λέγεται μάλιστα ότι από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Με κότινο από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στεφανώθηκε τιμής ένεκεν ο μαραθωνοδρόμος νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, όπως και ο αντίστοιχος νικητής

του 2008 στο Πεκίνο.

Κι εμείς όμως, του χαρίσαμε την πιο γλυκιά και σφιχτή αγκαλιά μας!

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο της Ελιάς που έχει ιδρυθεί δίπλα στο μνημειακό ελαιόδεντρο με στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες την παράδοση της ελαιοκομίας στην Κρήτη. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από τα εργαλεία της παραδοσιακής ελαιοσυλλογής πριν την εκμηχάνιση της παραγωγής και καλλιέργειας, από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Πίσω στην τάξη, ζωγραφίσαμε την ιστορία του δέντρου μας

και φτιάξαμε ένα βίντεο για την ελιά μας με σκοπό να το γνωρίσουν και οι συμμαθητές μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Στη συνέχεια "μαρκάραμε" το δέντρο μας πάνω στον συνεργατικό χάρτη του προγράμματος. Πατώντας επάνω στα δέντρα, μπορείτε να γνωρίσετε τα δέντρα των φίλων μας!

Με βάση την ηλικία των δέντρων, όλα τα σχολεία τα τοποθετήσαμε σε μια χρονογραμμή

και αφού είδαμε τα βίντεο με τις ιστορίες όλων των δέντρων, ψηφίσαμε το αγαπημένο μας!

Και οι νικητές!!!

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page