top of page

Ήχος και ακοή: πειράματα για τη μετάδοση του ήχου

Πώς ακούμε; Πώς φτάνουν οι ήχοι στα αυτιά μας; Οι απαντήσεις πολλές και άκρως διασκεδαστικές!

Ας δούμε όμως πώς μεταδίδεται ο ήχος μέσα από απλά πειράματα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει...

Πρώτα είδαμε το ανθρώπινο αυτί και μελετήσαμε την ανατομία του προκειμένου να καταλάβουμε το ταξίδι που κάνει ένας ήχος για να γίνει αντιληπτός. Χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω εικόνα του έσω αυτιού που μας βοήθησε πολύ και μάθαμε ότι ο ήχος ταξιδεύει με "κύματα".

Σε επόμενες μέρες κάναμε κάποια πειράματα για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Σπαγγοτηλέφωνο

Δυο παιδιά κρατούν τεντωμένο το τηλέφωνο που φτιάξαμε με δυο ποτήρια στερεωμένα σε συνδετήρες στις άκρες ενός σπάγγου. Κάθε παιδί γίνεται με τη σειρά του πομπός και δέκτης κάποιου μηνύματος, αρκεί να κρατάει οπωσδήποτε τεντωμένο τον σπάγγο!

Ο χορός των κεριών

Τι θα γίνει όταν τοποθετήσουμε κεράκια ανάμεσα σε δύο ηχεία και αρχίσουμε να αυξομειώνουμε την ένταση του ήχου; Σωστά μαντέψατε, οι φλόγες χορεύουν άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ζωηρά, ανάλογα...

Δυστυχώς στο βίντεο που τραβήξαμε εκτός από τα προσωπάκια των παιδιών το πρόγραμμα θόλωνε και τις φλόγες, οπότε θα αρκεστείτε στο να δείτε το πείραμα μας στο παρακάτω βίντεο (0:40)

Ένα τέτοιο ηχητικό ερέθισμα ήταν αμαρτία να μην το αξιοποιήσουμε και βιωματικά...γίναμε φλόγες και αρχίσαμε να λικνιζόμαστε στο ρυθμό των beat!

Οι νότες κολυμπούν

Άραγε ακούμε όταν είμαστε μέσα στο νερό; Ναι, βροντοφώναξαν τα παιδιά, αλλά όχι καλά.

Με τη βοήθεια ενός διαπασών και ενός τριγώνου καταφέραμε να δούμε τα ηχητικά κύματα να "απλώνονται" μέσα στο νερό, δημιουργώντας μικρές και μεγάλες αναταράξεις στην επιφάνεια του. Το πείραμα το είδαμε εδώ

http://www.pbslearningmedia.org/resource/phy03.sci.phys.mfe.ztunefork/sound-and-solids-visualizing-vibrations/ και το εφαρμόσαμε και στην τάξη μας. Πάρτε μια μικρή γεύση με το παρακάτω βιντεάκι ( επιλέξτε λειτουργία μεγάλης οθόνης)

Ποιος είπε ότι η θεωρία είναι βαρετή, ε;

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page