Μένουμε σπίτι...μαζί! Η επίσημη παρουσίαση του έργου μας!

8 Aug 2020

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 πάνω από 200 σχολεία, περισσότεροι από 340 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης,ένωσαν τις δυνάμεις τους, αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή των παιδιών με το σχολείο αλλά και για να  προσφέρουν μια ευχάριστη διέξοδο στους μικρούς μαθητές τους κατά τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού.

 

Αυτή ήταν η αφετηρία ενός μαγευτικού ταξιδιού που είχε διάρκεια 2 μηνών… ενός eTwinning έργου που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους , φιλοξενήθηκε ως Καλή Πρακτική στις Ιστοσελίδες του eTwinning και του ΙΚΥ κι έχει δημοσιευτεί σε διάφορα τοπικά ΜΜΕ.

12 αποστολές, 14 συντονιστές, 225 σχολεία, 340 εκπαιδευτικοί και εκτιμώμενος αριθμός ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών 4800 παιδιά σε όλη την Ελλάδα!

 

 

Αυτή ήταν η αρχή του «Μένουμε Σπίτι.. Μαζί»!

 

 

Η Συντονιστική Ομάδα του έργου αποτελείται από τις: Μαρίνα Ζαχαρία, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Κικιλία Τσουκαλά, Κατερίνα Ίλτσιου, Δήμητρα Γιάγκογλου, Κική Μιχαλάρου, Δέσποινα Παρταλά, Αγορίτσα Τζήμα, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Γρηγορία Θεοδωρίδου, Ελένη Χατζηστεφάνου, Αθηνά Ζησοπούλου, Μαρία Γιαννίκη.

 

Λίγα λόγια για το έργο…

 

    Κάθε εβδομάδα αναθέταμε στα παιδιά μια Αποστολή με μορφή γράμματος ή βίντεο το οποίο τους κοινοποιούνταν μέσω του ιστολογίου του σχολείου, μέσω mail και μέσω viber/messenger. Στη συνέχεια τα παιδιά έστελναν τα έργα τους ηλεκτρονικά με φωτογραφίες και τέλος, αξιοποιώντας διάφορα εργαλεία web2.0 (padlet, εργαλεία δημιουργίας βίντεο, κολλάζ και αφισών), αυτά συγκεντρώνονταν και κοινοποιούνταν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τα μοιράζονται όχι μόνο με τους συμμαθητές τους αλλά και με τους eTwinning φίλους τους.

 

1η Αποστολή: Δημιουργία Αφίσας

 Η πρώτη αποστολή που αναθέσαμε στα παιδιά με την έναρξη του προγράμματος eTwinning «Μένουμε στο σπίτι … Μαζί» ήταν να δημιουργήσουν αφίσες - ζωγραφιές με το σύνθημα

"Μένουμε σπίτι μαζί"

 

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και οι ζωγραφιές τους έγιναν puzzles για να παίξουν με τη δική τους ζωγραφιά αλλά και

εκείνες των συμμαθητών τους!

Πατήστε στις εικόνες για να δείτε το παραγόμενο υλικό τόσο από το νηπιαγωγείο μας όσο και των υπόλοιπων σχολείων.

 

 

 

2η Αποστολή: 25η Μαρτίου

    Η δεύτερη αποστολή συνέπεσε με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, την οποίο γιορτάσαμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά γνώρισαν με μορφή βίντεο τα γεγονότα της Επανάστασης και κλήθηκαν να φτιάξουν τσολιαδάκια με υλικά που είχαν στο σπίτι...

Τα σχολεία δημιούργησαν αφίσες και βίντεο.

 

Οι αφίσες των σχολείων

 

 

Τα βίντεο των συνεργαζόμενων σχολείων

 

 Το δικό μας βίντεο

 

3η Αποστολή: Το λεξικό του Άκη Σπιτάκη

 

Δημιουργήθηκαν 24 ομάδες σχολείων, καθεμία ανέλαβε ένα γράμμα της Αλφαβήτα και ο τελικός σκοπός ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού λεξικού.

Τα παιδιά πήραν το μήνυμα της αποστολής με ένα βίντεο αλλά και  μέσα από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, και καλούνταν να βρουν και να φωτογραφήσουν ένα αντικείμενο στο σπίτι τους που ξεκινά από το αρχικό γράμμα της αλφαβήτας που είχε αναλάβει το σχολείο τους. 

Τα παιδιά του δικού μας Νηπιαγωγείου, ανακάλυψαν και φωτογράφισαν πολλά αντικείμενα από Λ,λ για τον Άκη Σπιτάκη

 

 

Το λεξικό του Άκη Σπιτάκη!

 Τέλος, δημιουργήσαμε παιχνίδια φωνημικής και φωνολογικής ενημερότητας για τους μαθητές όλων των σχολείων

 

 

 

 

4η Αποστολή: Camping στο σαλόνι

 

    Ώρα να επιστρατεύσουμε την φαντασία μας για να οργανώσουμε ένα camping στο σαλόνι μας και να διασκεδάσουμε με

την 4η αποστολή μας!

Τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους αυτοσχέδιες σκηνές...

...και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός βίντεο με τις πραγματικά εντυπωσιακές ιδέες τους!

 

 

Όλα τα σχολεία μοιράστηκαν τα βίντεο που έφτιαξαν

μέσω ενός κοινού padlet

 

 

5η Αποστολή:Ο Ψεματούρης

 

    Στην 5η Αποστολή μας, γιορτάζουμε την Πρωταπριλιά και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) με τη βοήθεια της αγαπημένης μας συγγραφέως  Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδου, η οποία αφηγήθηκε  στα παιδιά του etwinning έργου μας μέσω βίντεο το βιβλίο της «ο Ψεματούρης». Η πρόκληση αυτή τη φορά ήταν, με αφορμή το βιβλίο, κάθε παιδί να σκεφτεί και να αποδώσει με ζωγραφική ένα ψέμα για τον μήνα των γενεθλίων του.

    Οι ζωγραφιές των παιδιών συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν με μορφή κολάζ...

 

 

Όλα τα κολλάζ συγκεντρώθηκαν σε 2 βιντεάκια με της αφήγηση

της αγαπημένης μας Γιολάντας

 

 

 

6η Αποστολή: Ο Πύργος του Βασιλιά Ρολού

 

    Ώρα για STEM καθώς στην 6η μας αποστολή ο Βασιλιάς Ρολός μας προσκαλεί να φτιάξουμε τον Πύργο του! Συγκεντρώσαμε όσα περισσότερα ρολά από χαρτί υγείας είχαμε στο σπίτι, επιστρατεύσαμε την φαντασία μας αλλά και τις δεξιότητές μας στην μηχανική και δημιουργήσαμε ευφάνταστους πύργους. Και προκειμένου να δούμε ποιος είναι ο ψηλότερος πύργος, μετρήσαμε τα ρολά και τοποθετήσαμε στην κορυφή του πύργου σημαία με τον αριθμό τους.

Οι δικοί μας πύργοι

 

 

Κάθε σχολείο παρουσίασε τα έργα των παιδιών με μορφή κολάζ και κάθε ομάδα σχολείων τα παρουσίασε με μορφή βίντεο. Το σχολείο μας ανήκει στην Ομάδα 10 που έφτιαξε το παρακάτω βίντεο

 

 

 

 

 

Όλα τα βίντεο συγκεντρώθηκαν σε ένα κοινό padlet

 

 

7η Αποστολή: Πάσχα

 

Κάθε σχολείο ανέλαβε να παρουσιάσει ένα πασχαλινό έθιμο του τόπου του αναρτώντας το σε ένα χάρτη στην εφαρμογή thinglink

 

 

Οι πασχαλινές δράσεις στα πλαίσια του eTwinning έργου μας συγκεντρώθηκαν σε έναν διαδραστικό πίνακα Genially, ο οποίος κοινοποιήθηκε στα παιδιά του προγράμματος, δίνοντάς τους ερεθίσματα για δημιουργικές δράσεις κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών

 

 

Κάθε σχολείο συγκέντρωσε τις φωτογραφίες των μαθητών του σε ένα ebook. Αυτό είναι το δικό μας

 

κι εδώ το padlet με τα βίντεο όλων των σχολείων

 

 

 

8η Αποστολή: Ώρα για πειράματα

 

   Σε αυτή την Αποστολή ο Άκης Σπιτάκης μας προκαλεί να γίνουμε μικροί επιστήμονες, κάνοντας μαζί του ένα πείραμα και συγκεκριμένα ενώνοντας σόδα και ξύδι και φουσκώνοντας με το αέριο που παράγεται ένα γάντι.

Τα παιδιά είδαν το πείραμα που φαίνεται στην αρχή του παρακάτω βίντεο, πειραματίστηκαν και μας έστειλαν τις δικές τους εκτελέσεις του πειράματος, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τέλος του βίντεο.

 

 

Τα βίντεο και οι αφίσες όλων των σχολείων αναρτήθηκαν στο παρακάτω Padlet

 

 

9η Αποστολή: Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι

 

Ο  Άκης Σπιτάκης  θέλει να φτιάξει το Στεφάνι της καρδιάς !

   Αυτή την τόσο διαφορετική σχολική χρονιά, οι μαθητές των σχολείων μας συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως για να φτιάξουν ένα διαφορετικό αλλά και πολύ ξεχωριστό πρωτομαγιάτικο στεφάνι! Κάθε παιδί κλήθηκε με οδηγό την φαντασία του να δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό και μοναδικό λουλούδι, χρησιμοποιώντας υλικά που είχε στο σπίτι, ακόμη και υλικά που τρώγονται.

Έτσι προέκυψαν και το δικό μας στεφάνι!

 

 

Όλα τα στεφάνια των σχολείων αναρτήθηκαν σε ένα κοινό padlet

 

 

10η Αποστολή: Χρόνια Πολλά Μαμά!

 

Πατήστε στην  εικόνα για να δείτε την αποστολή

 

 

Το βίντεο που δημιουργήσαμε με τις φωτογραφίες των μαθητών μας

 

 

και το padlet με τα βίντεο όλων των σχολείων

 

 

11η Αποστολή: Ο Άκης Σπιτάκης και οι Ντετέκτιβ του Μουσείου!

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα μουσεία. Αναζήτησαν στο σπίτι τους παλιά αντικείμενα, κατέγραψαν το όνομά τους και τα φωτογράφισαν.

 

Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες της αποστολής.

 

 

Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα δημιούργησε το δικό της Μουσείο με τις φωτογραφίες των παιδιών σε ένα Genially αρχείο.

Το μουσείο του σχολείου μας παρουσιάστηκε στην παρακάτω ομάδα στο Genially

 

 

Τα μουσεία όλων των ομάδων μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

 

12η Αποστολή: Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός του Άκη Σπιτάκη

 

Η τελευταία μας αποστολή είχε σκοπό την παρουσίαση του τόπου κάθε σχολείου μέσα από τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού. Κάθε παιδί ανέλαβε να φωτογραφίσει κάτι σχετικό με τον τόπο του (αξιοθέατο, φυσικό τοπίο, παραδοσιακό φαγητό…) ώστε να δημιουργηθεί ένα σχετικό βίντεο. Στόχος μας να ευχαριστήσουμε τον Άκη Σπιτάκη στέλνοντάς τον διακοπές!

 

Δημιουργήσαμε λοιπόν τον τουριστικό οδηγό του τόπου μας και βοηθήσαμε το φίλο μας  να φτιάξει τις βαλίτσες του!

 

 

Στο padlet που ακολουθεί, χαρείτε μαζί με τον Άκη Σπιτάκη όλες

τις υπέροχες γωνιές της πατρίδας μας!

 

 

Όλες τις δράσεις μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του έργου

http://menoumespitimazi.weebly.com/

Ένα υπέροχο ταξίδι με υπέροχους συνεργάτες! Ένα πραγματικό μάθημα για όλους μας! 

 

 

 

 

Please reload

Σε πρώτη προβολή!

Μένουμε σπίτι...μαζί! Η επίσημη παρουσίαση του έργου μας!

August 8, 2020

1/10
Please reload

Τελευταίες αναρτήσεις
Please reload

Αρχείο