top of page

Μουσικές ιστορίες με πίνακες - "Η κιθάρα δραπέτευσε"

Μια μοναχική κιθάρα ξεκινάει ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι περνώντας από κάθε νηπιαγωγείο και γνωρίζοντας μουσικές και πίνακες γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Η αφετηρία είναι ο πίνακας «Open window» του Juan Gris.

Η τελευταία μας δράση για το έργο, και η πιο ουσιαστική, αφορά το ταξίδι της «Σάρας της κιθάρας» που ταξιδεύει από πίνακα σε πίνακα με τελικό προορισμό ένα καινούργιο πλέον πίνακα με όλες τις αναμνήσεις του ταξιδιού της !! Οργανώνονται έτσι πολλά παιχνίδια μουσειακής αγωγής, υλοποιούνται παιχνίδια μουσικοκινητικά, επενδύονται οι πίνακες μουσικά και αποδίδονται εικαστικά.

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από το κλασικό τμήμα του Νηπιαγωγείου Κεντριού στην Ιεράπετρα που είχε σαν αρμοδιότητα να βρει τον πίνακα -αφετηρία του ταξιδιού και να «παίξει»μαζί του !

Στο νηπιαγωγείο μας η κιθάρα επισκέπτεται τον πίνακα του Vincent Van Gogh "Έναστρη Νύχτα" (Starry Night), τον οποίο ξεχωρίσαμε ανάμεσα από πολλούς διάσημους πίνακες του που είδαμε στο εξαιρετικό βιβλίο "Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ" της Φίλιας Δενδρινού.

Στο διαδίκτυο αναζητήσαμε πληροφορίες για τον σπουδαίο αυτό ζωγράφο, είδαμε πολλά έργα του, περιηγηθήκαμε σε εικονικά μουσεία με τα έργα του και σε άπειρες ιστοσελίδες με δραστηριότητες

σχετικές με τον συγκεκριμένο πίνακα. Μιλήσαμε για την τεχνική που χρησιμοποίησε ο Βαν Γκογκ στην Έναστρη Νύχτα του και στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς προσεγγίσαμε τον πίνακα στην τάξη μας!

Στη Σάρα, που μας γέμισε με νέες εμπειρίες και πολλές στιγμές χαράς, χαρίσαμε από τον δικό μας πίνακα για να τη συντροφεύει στο ταξίδι της... το φεγγάρι!!!

Σε επόμενη ανάρτηση θα παρακολουθήσετε ολοκληρωμένη την πορεία της στους πίνακες που επέλεξαν τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία...

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page