Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου #SID19
Με αφορμή τον ορισμό της 5ης Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ασχοληθήκαμε με την ψηφιακή ασφάλεια και την ενημέρωση των παιδιών γύρω από αυτή. Ίσως ακόμη είναι για όλα ελεγχόμενη η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ελπίζουμε τουλάχιστον, ποτέ όμως δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει ένα παιδί να εκπαιδεύεται σε ζητήματα σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Αναφερόμενοι στην Πολιτική Ορθής Χρήσης για το Διαδίκτυο που διαθέτει το Νηπιαγωγείο μας, αναλύσαμε τα διάφορα άρθρα της και επισημάναμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να προσέχουμε τον τρόπο που κυκλοφορούμε μέσα στον κυβερνοκόσμο. Μέσα από τις εμπειρίες των παιδιών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον χρόνο και το είδος των δραστηριοτήτων μας όσο είμαστε συνδεδεμένοι και διαπιστώσαμε ότι μέχρι τώρα όλα κυλάνε ομαλά!
Τι γίνεται όμως όταν το μυαλό μας αρχίζει να "κολλάει" και να ζητάει όλο και περισσότερο παιχνίδια στο tablet; Όταν μας απορροφάει τόσο πολύ το παιχνίδι που ακόμη και να φάμε δε θέλουμε γιατί θα χάσουμε την επόμενη πίστα; Διαβάσαμε δύο βιβλία που βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το ταξίδι στον κόσμο του ίντερνετ δεν είναι πάντα ρόδινο αλλά κρύβει και πολλές παγίδες!
Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δε θα μπορούσαμε να μην απευθυνθούμε στον πλέον ειδικό, που δεν είναι άλλη από την καθηγήτρια Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου μας, την κυρία Ελένη Αρχοντάκη. Ανεβήκαμε στο εργαστήριο του σχολείου και δείχνοντας στα παιδιά βίντεο ειδικά για την ηλικία τους, έθιξε με απλό και κατανοητό τρόπο ζητήματα όπως εξάρτηση στο διαδίκτυο, διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, κυβερνοεκφοβισμός και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, έκθεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους χρήστες του διαδικτύου.
Τα παιδιά παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση και συμμετείχαν πολύ ενεργά στη συζήτηση που προέκυψε. Ευχαριστούμε πολύ κυρία Ελένη!
Τέλος, τα δύο τμήματα έδωσαν με τις εργασίες τους το δικό τους μήνυμα για το Ασφαλές Διαδίκτυο!