top of page

Θεματικός άξονας "Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία" : Μικροί Μετεωρολόγοι

Ταυτότητα του θεματικού άξονα:

Υποθεματική: Ρομποτική, STEM/STEAM, Νέες Τεχνολογίες, Γνωρίζω τα επαγγέλματα

Θεματική ενότητα:«Μικροί Μετεωρολόγοι»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ STEM (Hellenic Education Society for STEM)

Με την εφαρμογή σχεδίων δραστηριοτήτων STEM – STEAM που βασίζονται σε πραγματικά προβλήματα, οι μαθητές διερευνούν τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίλυση τους, χρησιμοποιούν δημιουργικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μοντέλα με απλά υλικά συνδυάζοντας τα δημιουργικά με ρομποτικές διατάξεις.


Στοχευόμενες δεξιότητες


Δεξιότητες Μάθησης:

Κριτική σκέψη (Critical thinking)

Επικοινωνία (Communication)

Συνεργασία (Collaboration)

Δημιουργικότητα (Creativity)


Δεξιότητες Ζωής:

Προσαρμοστικότητα

Υπευθυνότητα

Οργανωτική ικανότητα


Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης

Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης:

Πληροφορικός γραμματισμός (ICT literacy)

Ψηφιακός γραμματισμός (digital literacy)

Τεχνολογικός γραμματισμός (technology literacy)

Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων

Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα

Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών


Δεξιότητες του Νου:

Στρατηγική σκέψη

Επίλυση προβλημάτων

Μελέτη περιπτώσεων (case studies)

Κατασκευές

Πλάγια σκέψη


1ο Εργαστήριο: Τι καιρό έχουμε σήμερα; - Ανίχνευση γνώσεων των παιδιών


Αρχικά διερευνούμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και τις καταγράφουμε σε ηλεκτρονικό βιβλίο




Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγραφίζει τον καιρό




Ακολουθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία για να ανακαλύψουμε ποιο είναι το αγαπημένο καιρικό φαινόμενο όλων των παιδιών






και με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν τα παιδιά δημιούργησαν συνεργατικά μια ζωγραφιά στο tuxpaint με τίτλο " Ο αγαπημένος μας καιρός"


Δημιουργήσαμε καδράκια πλέκοντας τα καιρικά φαινόμενα...


κατασκεύασαμε τα μέσα ενημέρωσης που μπορούν να μας δώσουν μια μετεωρολογική πρόβλεψη και δημιουργήσαμε τη μετεωρολογική γωνιά μας ,που θα εμπλουτίζαμε στη πορεία του προγράμματος και καθημερινά τη συμβουλευόμασταν για την καταγραφή του καιρού...

Κάθε μέρα ένας μικρός μετεωρολόγος μας έλεγε το καιρό στη τηλεόραση μας και ρύθμιζε τα μετεωρολογικά όργανα του σταθμού μας!





MrWeatherDuck application

Εφαρμογή πρόβλεψης καιρού


Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια παιδική εφαρμογή πρόγνωσης καιρού σε λειτουργικό περιβάλλον Android από εταίρο του έργου μας, στην οποία συμμετείχαν όλα τα σχολεία ζωγραφίζοντας τα γραφικά του καιρού! Περιττό να σας πούμε με πόση χαρά τα παιδιά έβλεπαν να ζωντανεύουν οι ζωγραφιές τους σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο!


Η συγκεκριμένη εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τι καιρό (καιρικό φαινόμενο, θερμοκρασία) έχουμε εκείνην ακριβώς τη στιγμή που την ανοίγουμε, όπου κι αν βρισκόμαστε. Βρίσκεται, προς διάθεση όλων στην πλατφόρμα Google Play. Είναι συμβατή με κινητά και tablet που φέρουν λειτουργικό Android και αντλεί δεδομένα της περιοχής σας και του καιρού, σε πραγματικό χρόνο ανά 5’ λεπτά! Επίσης, οι εικόνες για κάθε καιρικό φαινόμενο δημιουργήθηκαν από τα παιδιά των Νηπιαγωγείων που συμμετέχουν στο έργο εναλλάσσονται ανά 1' λεπτό.





2ο Εργαστήριο: Καιρός και συναισθήματα



Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα


Διαβάσαμε το παραμύθι " Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα" της Σοφίας Μαντουβάλου και μάθαμε για τον κύκλο του νερού! Την επόμενη μέρα συνδεθήκαμε μαζί με τους φίλους μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία και τη συγγραφέα η οποία μας διάβασε το βιβλίο της και παίξαμε με το συννεφάκι της ιστορίας



-Μεταμορφωθήκαμε σε όμορφες σταγονίτσες και αναπαραστήσαμε οι ίδιοι το κύκλο του νερού...




Αναπαραστήσαμε τον κύκλο του νερού με ζωγραφική στο Tuxpaint




Και στο τέλος δημιουργήσαμε ομαδικό και ατομικό κολάζ με το κύκλο του νερού και το σταγονούλη μας σε ένα μετακινούμενο δείκτη να μας περιγράφει το ταξίδι του...





Ο καιρός μέσα μου


Διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι "Ο καιρός μέσα μου" που με μεγάλη ευστοχία χρησιμοποιεί τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και τα συνδέει με τα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας και πολλές φορές δεν είναι εύκολο να τα εκφράσουμε!

Τα παιδιά ανακαλώντας στη μνήμη τους διάφορες καταστάσεις έλαμψαν, συννέφιασαν, άστραψαν, βρόντηξαν...στο τέλος αποτύπωσαν σε φύλλο εργασίας τον καιρό που νιώθουν μέσα τους και ευτυχώς όπως διαπιστώνετε επικρατεί ηλιοφάνεια και καθαρός ουρανός, με πολλά ουράνια τόξα!







Δράση ρομποτικής - Τι ρούχα να διαλέξω;


Το παπάκι θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο! Δεν ξέρει όμως τι θα συναντήσει στο δρόμο του. Πρέπει να είναι για όλα προετοιμασμένο, να φοράει τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και να επιλέξει τις σωστές δραστηριότητες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες!

Ώρα για ρομποτική λοιπόν!




Στα βίντεο που ακολουθούν, το παπάκι ζητάει βοήθεια από τα παιδιά, για να πάρει τα σωστά αξεσουάρ και να διαλέξει την κατάλληλη δραστηριότητα για μια ημέρα με βροχή , με λιακάδα και με χιόνι. Π.χ για μια ημέρα με βροχή τα παιδιά πρέπει να οδηγήσουν το παπάκι στο τετράγωνο που δείχνει το απαραίτητο για τη βροχή αξεσουάρ (δηλαδή την ομπρέλα), και στη συνέχεια στο τετράγωνο με την εικόνα που δείχνει την ενδεδειγμένη δραστηριότητα για μια μέρα με βροχή (δηλαδή την εικόνα των παιδιών που παίζουν στους νερόλακκους).






Το βίντεο από τη δράση μας. Ομολογουμένως το διασκεδάσαμε πολύ!!!!!!!!!




Τα συνεργαζόμενα σχολεία δημιούργησαν σε ζευγάρια αινίγματα για τα καιρικά φαινόμενα. Το πρώτο σχολείο έπρεπε να δημιουργήσει το αίνιγμα ενώ το δεύτερο να το εικονογραφήσει! Εμείς συνεργαστήκαμε με το 2ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική! Γράψαμε ένα αίνιγμα για τη βροχή και οι φίλοι μας το βρήκαν και το ζωγράφισαν



Όλα τα αινίγματα συγκεντρώθηκαν σε έναν ψηφιακό πίνακα padlet και καταφέραμε να τα λύσουμε όλα!




STEM/STEAM-Πειράματα


Κάνουμε πειράματα με τα καιρικά φαινόμενα!



Οι μικροί μας μετεωρολόγοι τραγουδάνε το τραγούδι τους (παραλλαγή του "χαρωπό τα δυο μου χέρια τα χτυπώ") που μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βιντεάκι ,απολαμβάνοντας μαζί και τα μαγικά μας βαζάκια που κατάφεραν να κλείσουν μέσα τους τα καιρικά φαινόμενα...απολαύστε το!


Παρατηρώ τα σύννεφα. Τι σχήμα έχουν;


Κοιτάμε στον ουρανό τα σύννεφα μια συννεφιασμένη μέρα. Παρατηρούμε το σχήμα και τη σύσταση τους και μαθαίνουμε ότι ακόμα και τα σύννεφα έχουν τα δικά τους ονόματα! Εκτυπώνουμε έναν παρατηρητή συννεφών...αντιστοιχίζουμε τα σύννεφα που βρίσκουμε με την ονομασία τους,ψάχνουμε να βρούμε τι μας θυμίζουν τα σύννεφα που βλέπουμε.... με πολλή φαντασία στον ουρανό μας έκαναν παρέλαση από καρδιές και λουλούδια μέχρι αρκούδες και μονόκεροι!



Παρατηρώντας τα είδη συννέφων στο παρατηρητή δημιουργούμε έναν αντίστοιχο δικό μας παρατηρητή με κολάζ απο βαμβάκι...






Στη συνέχεια τα παιδιά χρωμάτισαν με νερομπογιές τα χαρτιά τους για να φτιάξουν το δικό τους ουρανό, σχεδίασαν με μολύβι τα σύννεφα που παρατήρησαν και τους έδωσαν μορφή χρησιμοποιώντας βαμβάκι!




3ο Εργαστήριο: STEM/STEAM


Δελτίο Καιρού στο Νταξ TV


Τα παπάκια μας γίνονται ανταποκριτές, σκορπίζονται σε όλη την Ελλάδα και μας βοηθάνε να μάθουμε για όσα περισσότερα καιρικά φαινόμενα μπορούμε, συνδέοντας τα με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τον τρόπο που την επηρεάζουν.

Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων παρατηρούν και καταγράφουν τον καιρό της περιοχής τους και αφού μαθαίνουν πώς και γιατί υπάρχουν τα δελτία καιρού, μεταμφιέζονται σε ανταποκριτές του Νταξ TV και μας δίνουν σε ένα δικό τους ρεπορτάζ το δελτίο καιρού.




Τα δελτία καιρού των συνεργαζόμενων σχολείων ανεβαίνουν σε ένα συνεργατικό ψηφιακό πίνακα padlet

και παρακολουθώντας τα μαθαίνουμε τι καιρό κάνει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.



Μάλιστα, οι Μικροί Μετεωρολόγοι βγήκαν στον αέρα με δικό τους κανάλι στο YouTube!




Απολαύστε το δελτίο καιρού των δικών μας μικρών μετεωρολόγων, για το βίντεο του οποίου αξιοποιήθηκαν φωτογραφίες που μοιράστηκαν μαζί μας οι γονείς τους και αποδεικνύουν ότι τα μικρά μας παπάκια είναι παντός καιρού και ξέρουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή!



Κατασκευάζουμε μετεωρολογικά όργανα: ανεμούρια!!!




Ο αέρας πήρε τον σκούφο από το παπάκι μας και τώρα θα κρυώνει... Το βοηθάμε να κατασκευάσει ένα μετεωρολογικό όργανο για να βρει την κατεύθυνση του ανέμου και να ψάξει προς τα εκεί να τον βρει.

Φτιάχνουμε ανεμούρια!!!








Επιτραπέζιο παιχνίδι


Ο Πάκης Παπάκης ετοιμάζει βαλίτσες! Έχει τόσα πολλά ρούχα όμως... Βγάζει από τις ντουλάπες του μαγιό, σκουφάκια, παλτό, αδιάβροχα, μακρυμάνικα, σορτσάκια... Χαμός! Δεν ξέρει τι να πάρει και τι να αφήσει...


Αφού λοιπόν του φτιάξαμε Application για το κινητό του, ώστε να παρακολουθεί τις προβλέψεις για τον καιρό στα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί, ήρθε η ώρα να του μάθουμε πώς να διαλέγει τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό της κάθε περιοχής!


Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με αινίγματα, αποστολές, αλλά και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια, ώστε - με διασκεδαστικό τρόπο - να μάθει ποια είναι τα πιο σωστά ρούχα για κάθε μετεωρολογικό φαινόμενο!






STEM - Αεροδυναμική: Το μήνυμα του Παπάκη


Ο Πάκης Παπάκης θέλει να στείλει μηνύματα αγάπης σε όλα τα παιδιά του κόσμου (δραστηριότητα ενόψει του Αγ. Βαλεντίνου).



Γνωρίζει πως η αλληλογραφία σε ξένους τόπους μεταφέρεται (και) μέσω του αεροπορικού ταχυδρομείου. Θέλει λοιπόν να φτιάξει ένα χάρτινο αεροπλάνο (σαΐτα) που θα μπορεί να πετάξει ώστε να μεταφέρει το μήνυμά του σε κάθε παιδί. Δε ξέρει όμως πως γίνεται αυτό. Άραγε, μπορούμε να τον βοηθήσουμε;


Τα παιδιά σχεδιάζουν τις σαΐτες τους όπως τις φαντάζονται, τις ζωγραφίζουν και καταγράφουν τα υλικά που πιθανολογούν ότι θα χρειαστούν (χαρτί, κόλλα, ψαλίδι, υλικά ζωγραφικής, σελοτέιπ, κλπ). Διατυπώνουν τον οποιαδήποτε προβληματισμό τους σχετικά με τον καιρό και το πώς πιθανόν να επηρεάσει την πτήση της σαΐτας τους (πχ. εάν φυσάει πολύ η σαΐτα δε θα μπορέσει να ακολουθήσει την αρχική της πορεία, εάν έχει ομίχλη, ίσως να μη καταφέρουν να δουν πού θα προσγειωθεί ή θα χάσουν τον στόχο τους).





Οι αυτοσχέδιες σαΐτες είναι έτοιμες και τα παιδιά επιχειρούν να τις πετάξουν. Κάποιες όντως θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, τυχαία ή επειδή τα παιδιά που τις έφτιαξαν είχαν σχετική εμπειρία, οι περισσότερες όμως θα προσγειωθούν... ανώμαλα.... Με αφορμή τα παραπάνω συζητάμε για τους νόμους της αεροδυναμικής που διέπουν την κατασκευή των αεροσκαφών, καθώς και το πώς αυτοί συσχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα (είναι δηλαδή φτιαγμένα ώστε να αντιμετωπίζουν αντίξοες καιρικές συνθήκες).



Παρακολουθούμε σχετικά βίντεο και ακολουθούμε tutorials κατασκευής σαΐτών.




Φτιάχνουμε εκ νέου τις σαΐτες μας, σύμφωνα με όσα μάθαμε έως τώρα. Χρησιμοποιούμε το πρότυπο και ζωγραφίζουμε ένα μήνυμα αγάπης από τον Πάκη Παπάκη.



Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολοκληρωμένες τις προσπάθειες μας!





Ήταν ένα εργαστήριο που τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά!

Δείτε την αξιολόγηση του πατώντας στην εικόνα



Πάμε για άλλα!!!
















Комментарии


Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

Ακολουθήστε μας μέσω email

Συγχαρητήρια! Η εγγραφή σας έγινε δεκτή!

© 2015, by Despina Partala. Proudly created with Wix.com

bottom of page