top of page

Π@π@κι SOS! Ένα eTwinning έργο βασισμένο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων!

Σε μια θυελλώδη νύχτα του Ιανουαρίου του 1992 στον Ειρηνικό Ωκεανό, 29.000 περίπου κίτρινα πλαστικά παπάκια, έπεσαν από ένα φορτηγό πλοίο και χάθηκαν στη θάλασσα. Για τα τελευταία 29 χρόνια, αυτά τα ανθεκτικά πλαστικά παιχνίδια επιπλέουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, ταξιδεύοντας στις 5 ηπείρους.

Βασισμένο σε αυτό το αληθινό γεγονός θα είναι το έργο με το οποίο επιδιώκουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην επιστημονική σκέψη και να καλλιεργήσουμε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες. Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά θα αναπτύξουν την ενσυναίσθηση, θα μάθουν για τις αξίες ζωής (Life skills) και θα ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μέσα από δραστηριότητες STEM θα αναπτύξουν την επιστημονική και υπολογιστική σκέψη, θα κάνουν πειράματα και θα εισαχθούν με παιγνιώδη τρόπο στη ρομποτική!

Το έργο είναι βασισμένο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια παιγνιώδη μορφή, σχεδιάζοντας συνδετικούς κρίκους από το ένα εργαστήριο στο άλλο ώστε να υπάρχει μια συνέχεια και νόημα για τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, φέτος αποστολή μας θα είναι να SOSουμε τα παπάκια που χάθηκαν. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε το παραμύθι του Έρικ Καρλ "Δέκα κίτρινα παπάκια".


Συνοδοιπόροι στα ταξίδι μας, για να το κάνουν πιο ενδιαφέρον και γεμάτο περιπέτεια, είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί από

το Νηπιαγωγείο Όσσας

το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών

το 8ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας Αττικής

το Νηπιαγωγείο Κεντρίου

το 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας

το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών

το Νηπιαγωγείο Βλαχάτων

το 8ο Δ.Σ. Πτολεμαΐδας

το 3ο Νηπιαγωγείο Λαγκαδά

το 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

το 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

το 2ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

το 14ο Νηπιαγωγείο Σερρών και

το 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης


Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων


Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που από φέτος ενσωματώθηκε στο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου και έχει σχεδιαστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΙΕΠ. Το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό θα αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, με τίτλο «Πλατφόρμα 21+», που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό ή/και οδηγό εκπαιδευτικού, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για την εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης.

Στόχος του Προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

Υπάρχουν 4 θεματικοί κύκλοι ( Δεξιότητες μάθησης/κριτικής σκέψης, Δεξιότητες ζωής, Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης, Δεξιότητες του νου) οι οποίοι προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στην εξής θεματολογία:


Κατά την έναρξη του διδακτικού έτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του τμήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων (4) Θεματικών Κύκλων με περιεχόμενο σταθμισμένο κατάλληλα ως προς την ηλικία των μαθητών/τριών και θα περιλαμβάνει από 20 ως 28 εργαστήρια συνολικά, δηλαδή 5 έως 7.

Από τους 4 θεματικούς κύκλους επιλέξαμε υποενότητες (σχέδια δράσης )σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών. Τα παιδιά θα δουλεύουν σε ομάδες . Θα θέτουν προβληματισμούς και θα προσπαθούν να τους επιλύσουν. Θα έχουν ευκαιρίες να καλλιεργήσουν και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους μέσα από τη αναζήτηση και την ανάπτυξη της κριτική σκέψης και τη χρήση νέων εργαλείων-Μεθόδων Εκπαίδευσης. Όλες οι δράσεις ως επίκεντρο θα έχουν το παιχνίδι για να ενισχύουν την αυτενέργεια, την αυτονομία και να κάνουν ευχάριστη τη διαδικασία μάθησης.


Τα Εργαστήρια που θα υλοποιήσουμε είναι:

Για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο επιλέξαμε το Εργαστήριο με τίτλο "Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία" από τον 3ο Θεματικό Κύκλο "Ενδιαφέρομαι και ενεργώ –Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη" και την υποενότητα "Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα" .

Για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο επιλέξαμε το Εργαστήριο με τίτλο "Μικροί Μετεωρολόγοι" από τον 4ο Θεματικό Κύκλο "Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία" και την υποενότητα "STE(A)Μ".

Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο επιλέξαμε το Εργαστήριο με τίτλο "Το παπάκι πάει" από τον 1ο θεματικό Κύκλο "Ζω καλύτερα – Ευ ζην" και την υποενότητα "Ψυχική υγεία".

Τέλος, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο επιλέξαμε το Εργαστήριο με τίτλο "Παιδική Helmepa – Η φίλη μας η θάλασσα" από τον 2ο Θεματικό Κύκλο "Φροντίζω το περιβάλλον" και την υποενότητα "Οικολογική συνείδηση".


Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι... Τα παπάκια μας περίμενε στον αγιασμό μία πυξίδα για να τους θυμίζει ότι με αγάπη, γαλήνη, συνεργασία και αποδοχή θα είμαστε όλοι δίπλα τους να τους βοηθήσουμε να βρίσκουν το δρόμο...






Την πρώτη μας μέρα γίναμε κυριολεκτικά...παπιά! Τα φορέσαμε στο κεφάλι μας και μιλήσαμε στη γλώσσα τους, τα γνωστά παπακίστικα...




τα ζωγραφίσαμε...



μέχρι που τα ζωντανέψαμε κιόλας!!! Με τη βοήθεια της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας Quiver οι ζωγραφιές των παιδιών ζωντάνεψαν και γέμισε η τάξη μας παπιά!


( Αν θέλετε να μάθετε τι λέει, πρέπει να βρείτε το παπάκι που κρύβεται μέσα σας...)

Σε πρώτη προβολή!
Τελευταίες αναρτήσεις
Αρχείο
Ετικέτες

     14ο Νηπιαγωγείο Χανίων           Ακολουθήστε μας στη νέα μας ιστοσελίδα!
                    https://blogs.sch.gr/14nipchan/

bottom of page